Tarotkaart XIII De Dood

Korte tarot betekenis van De Dood
De Dood: voorloper van de transformatie, initiatie, intense passie, opruimen van het oude/ ruimte voor nieuw begin.

 

 

De Dood en haar verhaal in de Tarot

Het mythologisch beeld van De Dood  in de Tarot herken je bij ‘de zonen van de nacht’, Nyx als de broers Hypnos (slaap) en Thanatos (dood).

 

De astrologische correspondentie van de tarotkaart De Dood  woont in het 8ste huis, Saturnus. Dit is de planeet van scheiding, afscheid en grenzen in de omlijsting van worden en sterven.

 

 

De Boodschap van De Dood

“Het oude en het onnodige wil sterven, zie deze passie! Als een rozenknop tijdens het ochtendgloren komt het nieuwe tevoorschijn om open te barsten.

 

 

Lange tarot betekenis van De Dood

Hieronder volgt vanuit verschillende aspecten de betekenis van De Dood. De algemene betekenis geeft een goede beschrijving van de betekenis van de kaart,
verdieping kan verkregen worden op de niveaus bewustzijn, relatie en werk. Kijk naar deze onderdelen als een vraag betrekking heeft op een van deze gebieden

 

Algemene betekenis

Indien de tarotkaart De Dood op algemeen vlak in een kaartlegging voorkomt kun je stellen dat je aangekomen bent op een punt van initiatie. De kern van initiatie is een ervaring van de dood gevolgd door een ervaring van hergeboorte.

 

Dit wil niet zeggen dat deze kaart de vaak gevreesde ‘dood’ weerspiegeld, maar eerder aangeeft in een kaartlegging dat we meer dan eens in een leven oude manieren van denken, voelen of gedrag moeten laten sterven.

 

Dit loslaten geeft openstelling voor nieuw leven aan, vaak gaat dit samen met weerstand, een krachtig verzet komt over ons. De tarotkaart De Dood zegt ons dat we vaak door pijnlijke ervaringen heen moeten om het nieuwe te kunnen omhelzen.

 

 

Bewustzijnsniveau

Op het vlak van bewustzijn geeft De Dood aan dat we aan het einde van een bepaalde levenscyclus zijn gekomen en hier onze oude identiteit zullen moeten prijsgeven. We mogen onze denkwijzen, overtuigingen en visies gaan herzien en zullen ze moeten loslaten, we gaan er achter komen dat deze visies vaak niet de onze waren, maar opgelegd door ouders, opvoeders, leerkrachten tot ons zijn gekomen.

 

De Dood op bewustzijnsniveau in een tarotreading geeft vaak aan dat we onze maskers dienen af te leggen zodat ons gezicht wie we werkelijk zijn tevoorschijn kan komen om zich te kunnen ontwikkelen op een hoger niveau.

 

Op het diepste niveau betekent deze tarotkaart dat we ons een nieuwe gedachtegang van de dood vormen, de dood is namelijk geen einde maar een nieuw begin.

 

 

Relatievlak

Op het gebied van relatieleggingen biedt de tarotkaart De Dood in een reading een fase naar een einde toe, vaak met veel pijn zien we in dat er geen ontkomen meer mogelijk is en we zullen hier afscheid moeten nemen. De Dood zegt ga het afscheid nemen niet uit de weg en bedank je metgezel voor de gezamenlijk doorgebrachte tijd en wens hem of haar het beste toe.

 

Indien in een legging omliggende kaarten openingen, mogelijkheden en vernieuwingen aangeven zien we De Dood als een einde naar een nieuw begin toe waar we kunnen gaan inzien hoe de relatie gevorderd is in intensiteit en passie. Er schuilt immers een diep mysterie in het thema dood en seksualiteit, wat toch vaak onze obsessie met beide laat zien in onze cultuur.

 

Om een relatie tussen partners echt te kunnen begrijpen is het belangrijk dat we naar een diepere laag afdalen, we sterven omdat we zijn geboren en we worden geboren ten gevolge van een seksueel verlangen. Deze twee elementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

 

Een erotische liefdesrelatie die gepaard gaat met veel passie brengt ons tot een reeks van initiaties, mits we ze ervaren met spiritueel inzicht, waarbij masker na masker wordt afgelegd en elke vorm van verdedigingsmechanisme wordt weggevaagd zodat dit sterft. Hier zien we de liefdespartners vanuit het licht van de geest weer gaan stralen. Ook dit is de tarotkaart De Dood.

 

 

Werkgebied

Op het vlak van werk en zaken vertegenwoordigt De Dood het einde van bepaalde bezigheden, taken of een bepaalde positie. Je dient je innerlijk leeg te maken om alles te kunnen afsluiten wat tot deze taakvelden behoorde, ga hier niet overhaast te werk geeft de tarotkaart De Dood aan.

 

We zullen ons pas tot het nieuwe kunnen richten als we in rust en vrede het verleden afsluiten en ons zeer zeker eerst nog afvragen of we aan de verwachtingen hebben voldaan. Hier is het belangrijk om met een goed gevoel afscheid te kunnen nemen van oude dienstbetrekkingen.

 

 

 

Omgekeerde betekenis van De Dood

Indien tarologen werken met omgekeerde kaarten kan De Dood aangeven dat we bang zijn voor veranderingen en deze dan ook vermijden of uit de weg gaan. Het leven lijkt dan bedreigend en de consultant klampt zich angstvallig vast aan het oude, wat ooit stabiliteit gaf, terwijl we eigenlijk van binnen weten dat we moeten doorgaan.

 

Indien we ons te lang vastklampen aan het oude komen we in een vicieuze cirkel van stagnatie en pessimisme, angst word dan de grootste factor in ons leven. Het vertrouwen is zoek en de consultant ervaart niet langer plezier, gevolg hiervan is vermoeidheid of depressiviteit.

 

 

 

 

Geen Gerelateerde artikelen:

Reageer hieronder