In welke cirkel zit jij?

Succesfactor 300x240 In welke cirkel zit jij?Met regelmaat wil ik in het blog van Livemedium aandacht schenken aan zaken die wij allen nastreven, in dit geval wil ik een begin maken met succes, een van de mooiste dingen om het over te hebben.

Succes bestaat er in vele variaties en gebieden, succes in werk, relaties, geld, liefde, gezondheid…We staan er over het algemeen niet bij stil maar al deze verschillende gebieden hebben enorm veel gelijke delers als het gaat over succes.

Als dat zo is, is het natuurlijk interessant om deze eens nader onder de loep te nemen, dat gaan we dus eens doen…In de eerste plaats wil ik er een component uitnemen die ik voor het gemak even het toeval of het lot noem, ofwel alle zaken die ons overkomen en waar we geen invloed op hebben. (Overigens is deze component vaak veel kleiner dan de meeste mensen denken, maar daarover een andere keer).

De andere component die overblijft is dat gedeelte waar we wel invloed op uit kunnen oefenen. Kort samengevat ziet dit er dan zo uit:

 Succes in je leven kan liggen:

1) buiten je invloedzone => dit zijn zaken waar je geen invloed op hebt

2) binnen je invloedzone => dit zijn zaken waar je wel invloed op hebt

 
Nu is de vraag, waar zou je het beste je energie in kunnen steken, in onderdeel 1 of in onderdeel 2?

Ik neem aan dat je voor onderdeel 2 hebt gekozen, heel logisch ook als je dit zo leest. Echter, er is iets vreemd aan de hand. Als je naar mensen kijkt met veel succes in hun leven dan passen zij stelselmatig bepaalde wetmatigheden toe waarvan zij weten dat dit voor het overgrote deel in onderdeel 2 ligt.

Als je echter naar mensen kijkt met weinig succes in hun leven dan valt op dat zij veel meer energie besteden aan onderdeel 2 dan de mensen met veel meer succes…Om een en ander duidelijker te maken heb ik bovenstaande schematisch uitgetekend naar het model van de Amerikaanse ex-hoogleraar en auteur Stephen R. Covey, bekend van het boek “The Seven Habits of Highly Effective People”. Cirkel van betrokkenheid 300x296 In welke cirkel zit jij?In het figuur ze je 3 cirkels, laten we beginnen met de grooste groene cikel, de cirkel van betrokkenheid. Je kunt je dit voorstellen als het gebied van zaken waar je in meer of mindere mate bij betrokken bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je gezondheid, je problemen op het werk, de wereldwijde crisis, een natuurramp, enzovoorts. Het zijn zaken waar je geen invloed op kunt uitoefenen maar waar je wél bij betrokken bent. Hier zit direct de sleutel tot het succes, mensen hebben de neiging om “iets” te doen als hen iets overkomt dat niet prettig is. Echter een van de geheimen van succes is, is hetgeen wat je doet ook effectief of ben je er alleen maar heel erg druk bezig met het probleem, dat laatste is het geval in de cirkel van betrokkenheid. Dieper gelegen in de cirkel van betrokkenheid zie je de cirkel van invloed, dit is het gebied van zaken waar je wél invloed op kunt uitoefenen.

Het verschil met de groene en de blauwe cirkel is dat je in beide energie kunt stoppen maar dat de blauwe jouw oplossingen en/of succes biedt en dat de groene géén oplossing en/of succes biedt en vaak ook nog gepaard gaat met veel frustratie.

Mensen die zich onvoldoende bewust zijn van deze gebieden blijven hangen in de cirkel van betrokkenheid, dat betekent dan praktisch dat er bijvoorbeeld veel gepraat wordt over problemen in plaats van een oplossingen. Ook kan deze groep veel moeilijker de weg vinden naar de cirkel van invloed ofwel het gebied waar de oplossing zit.

Succesvolle mensen trachten te allen tijde in de cirkel van invloed te blijven om zo zelf de teugels van hun leven in de hand te kunnen houden. Hoe het komt dat de ene persoon in de de cirkel van betrokkenheid zit en de ander in de cirkel van invloed, heeft te maken met de dieps gelegen cirkel, de cirkel van bewustzijnsniveau.

Dit is het bewustzijnsniveau van de persoon zelf. Weet je wat voor jou belangrijk is? Wat je doelen zijn? Wie je wilt zijn? Wat je wilt behalen in het leven? Deze aspecten zijn belangrijk omdat ze de motor zijn van jouw handelingen en handelingen zijn acties die praktisch altijd in de cirkel van invloed zitten.

Pak het stuur dus vast van je eigen leven, hoe meer jij dit doet hoe minder anderen het kunnen doen en daarmee zit je niet alleen in de cirkel van invloed maar vergroot je deze zelfs en dat is een belangrijke variabele voor succes in je leven!

Morgen schrijf ik een verhaal getiteld “Het verhaal van Tom en Isa”, dit is een praktische uitleg van hoe deze cirkels werken in het dagelijks leven van 2 mensen, een aanrader!

Geen Gerelateerde artikelen:

Reageer hieronder