Bewust leven

Bewust 300x246 Bewust leven

Wat betekent het woord “bewust” voor jou? Voor mij betekent dit een toestand van enerzijds weten wat er innerlijk in je omgaat en dat kunnen verwoorden. Anderzijds is het ook een toestand van weten wat je hoort, ziet of voelt en dat eveneens kunnen verwoorden. Bewust leven doet een mens die notie heeft van wat er om hem of haar heen gebeurt, het aanschouwen en beleven van situaties,  het ingaan op prikkelingen van de geest en ideeen, emoties en gevoelens ervaren.

Vaak hebben we het idee dat we “bewust” bezig zijn met ons leven maar is dat echt zo? Zijn we werkelijk zo bewust van wat we doen of handelen we vanuit een automatisme? We staan ’s ochtends op en lopen half slapend naar de badkamer, vervolgens poetsen we onze tanden en wassen we onszelf. Doen we dit bewust, realiseren we ons op dat moment wat we aan het doen zijn?

Neen vaak niet, het is een gewoonte en we staan er niet bij stil. Hoe zou het zijn om bewust wakker te worden?

Even stil te staan bij een nieuwe dag, op de rand van je bed te zitten en te denken, weten en voelen:”Ik ben wakker”. Dan naar de badkamer te lopen en bewust weten dat je de tandpasta op je tandenborstel aanbrengt, dat je bewust je tanden gaat poetsen en jezelf realiseren dat zo je gebit gezond blijft.

Je zou eens kunnen nagaan bij jezelf hoe bewust je omgaat met slapen, eten, werken, vriendschappen, je partner en kinderen, je familie, dieren, de natuur etc… Als je al deze dagdagelijkse zaken vanuit bewustzijn gaat ervaren en ernaar zou handelen, zou het leven dan niet veel mooier worden?

Kijk eens naar je partner alsof je hem/haar de eerste keer ziet, elke keer opnieuw met een open blik, onbevooroordeeld zie je de persoon waar je van gaan houden bent. Niet vanuit een sleur “Ach ja zo is hij/zij nu eenmaal “. Zou dat jullie relatie geen nieuw leven kunnen inblazen?

Als je naar de winkel gaat en je gaat bewust nadenken wat je allemaal kunt kopen voor de maaltijd ’s avonds, je kijkt, voelt en ruikt aan bijvoorbeeld de verschillende groenten. Vervolgens rijd je bewust naar huis loopt je keuken in en je gaat bewust je maaltijd bereiden, dit wordt lekker en is het eigenlijk geen groot geluk dat je zo lekker en gezond kunt eten?

Bewust Leven schept een heel andere kijk op jezelf en de dingen om je heen, het is naar binnen keren, het verruimt je bewustzijn, je handelingen komen meer in evenwicht met je gedachtes en je wordt milder, gezonder en gelukkiger. Volgende keer zal ik het hebben over het andere woord uit de titel: Leven.

Geen Gerelateerde artikelen:

4 reacties

 1. Suzan Schreuder zegt:

  Bedankt voor je tekst/boodschap.
  Het is goed,je bewust te zijn van positieve elementen om je heen.
  Al te vaak worden we afgeleid door berichten in de media, onrust om ons heen en ga zo maar door. Ik betrap me er zelf ook op.
  Het is niet makkelijk om je af te zonderen en naar binnen te keren.
  Maar met jouw boodschap ga ik vandaag toch anders naar buiten.

  • Rhea zegt:

   Lieve Suzan, heel fijn om hier je reactie te lezen. Alleen al het feit dat je hier je bericht achterlaat geeft aan dat je ‘bewust’ aan het lezen bent gegaan. Afgeleid worden we gauw omdat het schreeuwerig binnenkomt, het trekt je aandacht. Bewustwording van kleine dingen valt niet zo snel op, daar het ‘opmerkelijke’ in herkennen is elke keer weer een klein geschenk. Een persoonlijk geschenk wat je kunt uitdragen. Wens ik jou een fijne ‘bewuste dag’ toe.

 2. Lieve Rhea,
  dit heb je heel mooi geschreven :) hoe snel gaan we niet met alledaagse dingen om. Je hebt me er weer bewust van gemaakt. Dank je wel.

  Hartegroetjes Ulrike

  • Rhea zegt:

   Lieve Ulrike, dankjewel en heel graag gedaan. Fijn dat je af en toe eens een kijkje komt nemen op livemedium! Blijf dat vooral doen, misschien lees je nog meer inspirerende artikelen ;) , een engelengroet aan jou als ‘engelenvrouw’.

Reageer hieronder