Het verhaal van Tom en Isa

Tom en Isa 300x200 Het verhaal van Tom en IsaIn mijn vorige blogbericht heb ik geschreven over de cirkels van de de Amerikaanse auteur en ex-hoogleraar Stephen R. Covey. Dat blogartikel beschrijft op een simpele manier de therorie van Stepen R. Covey.Vandaag ga ik middels het verhaal van Tom en Isa de theorie in de praktijk brengen. Ik zal je je laten zien hoe je jouw succes in leven kunt vergroten door je handelingen/acties en gedachten in de juiste cirkel uit te voeren. Als je eerst nog mijn vorige artikel wilt lezen In welke cirkel zit jij? Klik dan hier..

Tom en Isa
Tom en Isa, 3 jaar getrouwd, hij is 34 en zij is 27, geen kinderen. Ze zijn altijd gelukkig geweest maar de laatste tijd lijkt dat te veranderen en als het zo doorgaat dan zou het nog weleens op een breuk kunnen uitdraaien, wat is er gebeurd…

Tom heeft een slechte maand, hij is 3 weken geleden ontslagen en moppert al 3 weken tegen zijn vrouw over wat hem is overkomen. Hoe konden ze hem nu ontslaan en waarom eigenlijk niet Janvan Dritteren die altijd te laat komt? Door zijn gemopper voelt hij zich negatief, weet niet goed wat te doen en heeft al helemaal geen zin om te kijken naar een andere baan.

Zijn vrouw Isa hoort alles al 3 weken aan enomdat zij haar man wil steunen merkt ze gelijktijdig dat ze minder tijd heeft gekregen voor haar studie rechten. Het legt niet alleen een fysiek beslag op haar maar ook emotioneel. Ze maakt zich zorgen want ze merkt dat ze wordt meegeslaapt zowel fysiek als mentaal en dat zo weleens gevolgen kunnen hebben voor haar studie, ze maakt zich er zorgen om. Het valt haar op dat ze de laatste dagen veel minder lekker in haar vel zit en slapen, nee dat gaat ook minder lekker. Op het moment dat ze dit in volledigheid besteft neemt ze een besluit, het besluit om er iets aan te doen alleen…wat, dat weet ze eigenlijk niet zo goed. Het lijkt haar een goed idee om haar goede vriendin Sabien op te bellen en daarmeee af te spreken. Nog diezelfde avond hebben ze een afspraak en het wordt een lang en goed gesprek, haar vriendin is er dan ook een die haar altijd kan inspireren. Na afloop van de avond heeft Isa een aantal inzichten heeft gekregen. Ze wacht geen moment om er werk van te maken en besluit nog diezelfde avond dat ze een aantal knopen gaat doorhakken.

Ten eerste besluit ze dat ze Tom morgen gaat vertellen even wat tijd voor zichzelf nodig te hebben. Ten 2de besluit ze haar vriendin Floor te contacten. Floor is al 10 jaar jurist en wil haar vast een handje helpen bij haar voorbereidingen. Ten 3de besluit ze om zich per direct niet bezig te houden met de spoken in haar hoofd, hoe minder energie ze die geeft hoe kleiner ze worden had Sabien gezegd. Ze heeft niet alleen als vriendin veel vertrouwen in Sabien maar Sabien is ook coach en NLP-trainer, haar manier van denken helpt altijd enorm.

Die nacht gaat Isa vroeg naar bed om morgen met een frisse energie te gaan studeren, ze valt direct in slaap. De volgende morgen vertelt Isa tegen haar man dat ze tijdelijk even wat meer tijd voor zichzelf nodig heeft. Tom lijkt het niet goed op te pakken, zijn gezicht lijkt weinig begrip te tonen en zegt enkel met tegenzin “oke” om vervolgens direct naar het café te gaan. Isa is teleurgesteld in zijn reactie en had nog met hem willen praten maar Tom was al weg voordat ze er erg in had. Ondanks dat houdt Isa vast aan haar plan en belt Floor op.

Floor vind het geweldig om haar te helpen en 4 avonden lang heeft zij Isa geholpen bij lastige juridische vraagstukken, belangrijk voor haar examen. Ondertussen gaat Tom iedere avond naar het café en is de sfeer gespannen aan het worden.

 

graag even wat meer tijd voor zichzelf nodig heeft, Tom heeft het gevoel van geen keus te hebben en stemt met veel tegenzin toe. Isa gaat die avond naar Floor en Tom gaat naar de kroeg waar hij tegen zijn kroegvrienden vertelt over wat heb is overkomen. Eerst het werk en dan…ja zelfs zijn vrouw moet er ook aan geloven, onvoldoende steun zo vertelt hij. De dagen gaan voorbij en Isa maakt goede vorderingen terwijl Tom bijna iedere avond hetzelfde verhaal vertelt tegen steeds weer nieuwe vrienden/mensen die hij in de kroeg tegenkomt. Op de een of andere manier trekt het verhaal van Tom de aandacht, ook zijn vrienden beginnen nu met soortgelijke verhalen te komen in vele varianten, het ene probleem na het andere. Tom merkt dat hij steeds minder goed kan slapen, hij maakt zich steeds meer zorgen over de vele problemen in zijn leven, wat heeft hij toch een pech!

Zijn vrouw – die inderdaad veel minder aandacht aan hem heeft geschonken - heeft inmiddels behoorlijke vorderingen gemaakt en is eigenlijk al klaar voor het examen en heeft zelfs nog een week over! Ze gaat praten met haar man, maar die is helemaal niet blij en haalt nu al zijn problemen aan, geen werk, geen ondersteuning, slecht slapen, geen energie enzovoorts. Isa vraagt aan Tom wat hij heeft gedaan om het op te lossen…Tom kijkt haar onbegrepen aan en vindt dat hem dit alles is overkomen, zijn baas heeft hem ontslagen daar is hij toch niet verantwoordelijk voor en zij heeft toch zelf besloten om hem geen steun meer te geven? Hij kan het toch ook niet helpen dat hij tegenwoordig niet meer kan slapen?

Isa kijkt hem aan en zegt:

“In ieders leven gebeuren dingen die niet prettig zijn, het verschil zit hem enkel in het gegeven HOE je met die dingen omgaat.

Ik maakte me zorgen over mijn examen, wat ik deed was kijken naar de mogelijkheden die ik had, ik wilde mijn kostbare tijd niet verspillen om alleen maar over het probleem te praten, daar zou ik immers niet veel verder mee komen. Hoewel ik de oplossing niet direct zag besloot ik om een stap te zetten richting een oplossing. Ik belde een goede vriendin van mij op waarvan ik wist dat ze mij kan inspireren en ook mee kan denken in oplossingen. Na enkele minuten kreeg ik al een paar goede adviezen en door haar ben ik tot  inzichten gekomen waardoor ik kon besluiten om snel een aantal knopen door te hakken. Snel was belangrijk zei ze, hoe sneller je knopen doorhakt bij een knagend probleem hoe meer rust het je geeft. Het was zelfs nog sterker, die nacht na het gesprek viel ik direct in slaap terwijl er feitelijk nog niets was veranderd! Ik had alleen ik had in mijn hoofd keuzes gemaakt die mij dichter naar mijn doelen brachten, dat alleen al was voldoende om mij een heerlijke nachtrust te geven. Natuurlijk was ik me ervan bewust dat ik met de keuze om mij even af te zonderen het jou even minder makkelijk zou maken maar ik wist dat het tijdelijk was. Mijn vriendin gaf me het volgende advies mee, als je het lastig vindt om een keuze te maken kijk dan naar het eindresultaat of het hogere doel en kijk dan nog eens naar je keuze. Dat was een heel goed advies, uiteindelijk zou het voor ons beiden het beste zijn als ik straks een diploma zou hebben. Er is voldoende werk op het juridische vlak, dit zou ons rust brengen op het financiële vlak waardoor jij op je gemak kunt zoeken naar een baan die bij je past”.

Tom staat versteld van de wijsheid van zijn vrouw en zegt:

“Zo heb ik het eigenlijk nog nooit bekeken. Ik maakte me zorgen over mijn baan en ik heb mijn verhaal willen doen dacht dat als ik maar vaak genoeg over het probleem blijf praten dat er dan misschien wel iemand met een oplossing komt. Het viel me op dat heel veel mensen naar me luisterden maar een oplossing, nee doe heb ik niet gehoord. Wel veel mensen die me ook soortgelijkeverhalen begonnen te vertellen, ja zo hebben we hele avonden gepraat. Ik merkte dat ik zelfs op een gegeven moment de problemen van mijn vrienden mee nam naar huis en daardoor kon ik niet meer goed slapen en mijn energieniveau ook drastisch daalde.

 

Wordt vervolgd..

 

 

Geen Gerelateerde artikelen:

Reageer hieronder